woensdag 28 september 2016

Wijziging remigratiewet

Vrijdag 09 augustus 2013 | Redactie Wereldjournalisten

Op 9 juli 2013 is het wetsvoorstel Wijziging Remigratiewet aangenomen in de Eerste Kamer. De nieuwe –in veel opzichten stringentere- voorwaarden gaan in per 1 juli 2014. Wie gebruik wil maken van de remigratieregeling moet zich daarom goed  laten informeren en op tijd een beslissing  nemen  

beeld/2013/08/emigratie.jpg -

Op 9 juli 2013 is het wetsvoorstel Wijziging Remigratiewet aangenomen in de Eerste Kamer. De nieuwe –in veel opzichten stringentere- voorwaarden gaan in per 1 juli 2014. Wie gebruik wil maken van de remigratieregeling moet zich daarom goed laten informeren en op tijd een beslissing nemen
De Remigratiewet is bedoeld voor de eerste generatie migranten uit Marokko, Turkije, Tunesië, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Kaapverdië, voormalig Joegoslavië en voor Surinamers, Molukkers, vluchtelingen en asielgerechtigden.

De nieuwe regels voor de Remigratiewet die vanaf juli 2014 gaan gelden, zijn:

  • Alleen aanvragers die 18 jaar of ouder waren toen ze naar Nederland kwamen, kunnen een aanvraag doen.
  • Aanvragers moeten minimaal één jaar een uitkering ontvangen, minimaal 8 jaar legaal in Nederland wonen en 55 jaar zijn of ouder.
  • De basisregeling (de tegemoetkoming voor reis- en verhuiskosten) wordt afgeschaft.
  • De nieuwe Remigratiewet geldt tot 2025. Vanaf 1 januari 2025 kunnen er geen aanvragen meer worden ingediend.
  • Voor aanvragers uit EU-landen gaat bij de nieuwe wet de extra voorwaarde gelden dat zij in Nederland moeten zijn gekomen vóór de inwerkingtreding van het Verdrag betreffende de Europese Unie. Voor Spanje, Italië, Portugal en Griekenland is dat 1 november 1993; voor Slovenië 1 mei 2004.

Aanvragen die worden ingediend vóór 1 juli 2014, vallen nog onder de huidige voorwaarden Een aanvraag indienen betekent niet dat men ook echt moet vertrekken; de aanvraag kan altijd nog ingetrokken worden.

Meer informatie, toegesneden op de persoonlijke situatie van belangstellenden, kan worden gegeven door het Nederlands Migratie Instituut (030-2342936; www.nmigratie.nl). Er zijn spreekuren op verschillende plaatsen in het land.

Bron: Wereldjournalisten
Print artikel Stuur naar vriend Reageer

Plaats een reactie


Maximaal 400 tekens, 400 tekens over.

• Recente artikelen

 Facebook
 Twitter
Volg ons op Facebook en Twitter.

Media4US

De website Wereldjournalisten / Perspectieven maakt onderdeel uit van het project Media4us, dat etnisch culturele groepen een podium biedt voor hún visie op integratie en participatie in het land waar ze verblijven: België ,Duitsland, Groot Brittannië, Hongarije, Italië, Tsjechië , Nederland, Zweden . Ook wordt samengewerkt met organisaties in de Verenigde Staten. Media4us wordt mede mogelijk gemaakt door het European Integration Fund.
EIF