vrijdag 30 september 2016

Korte films over orgaandonatie in Turkije, Marokko, Duitsland en Polen

Donderdag 17 oktober 2013 | Redactie Wereldjournalisten

In Nederland wordt aan iedereen vanaf 18 jaar gevraagd zich te registreren in het Donorregister. Je kunt hierin aangeven of je na overlijden organen en weefsels wilt afstaan. Maar hoe werkt dat eigenlijk in landen zoals Turkije en Marokko, of -dichter bij huis- Duitsland en Polen? Hoe werkt het systeem daar? En hoe staan mensen daar tegenover orgaandonatie? Speciaal voor de Nederlandse Transplantatie Stichting gingen correspondenten op onderzoek uit in Istanbul, Rabat, Warschau en Berlijn.

beeld/2013/10/donorregistratie.jpg -

Met de films neemt de Nederlandse Transplantatie Stichting een kijkje in het land van herkomst van de grootste groepen recente migranten in Nederland. Ook in die landen is orgaandonatie namelijk een actueel en veelbesproken onderwerp. Doel van de films is om nieuwe Nederlanders te informeren over orgaandonatie en bewust te maken van het belang van registratie van hun keuze in het Donorregister. De meeste nieuwe Nederlanders weten namelijk niet dat ze zich direct in het Donorregister kunnen registreren als zij zich in Nederland vestigen. In elk land moet de keuze over orgaandonatie apart vastgelegd worden.

Online campagne

De filmpjes zijn onderdeel van een campagne van NTS-Donorvoorlichting gericht op nieuwe Nederlanders. Iedere nieuwe Nederlander ontvangt drie jaar na aankomst een brief en donorformulier. Half oktober valt er bij zo’n 74.000 personen een brief op de mat. De mailing wordt ondersteund met een online campagne, bestaande uit banners en redactionele aandacht op doelgroepspecifieke websites en Facebook. De campagne sluit qua timing aan op de Donorweek (14 oktober t/m 20 oktober), waarin heel Nederland in het teken staat van orgaandonatie. Het Turkse, Duitse en Poolse filmpje zijn vanaf vandaag terug te vinden op YouTube.com/Donorvoorlichting en op de Turkse, Duitse en Poolse talenpagina van de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (transplantiestichting.nl/anderstaligen). Het Marokkaanse filmpje wordt later dit najaar gelanceerd

Bron: Persbericht de Nederlandse Transplantatiestichting
Print artikel Stuur naar vriend Reageer

Plaats een reactie


Maximaal 400 tekens, 400 tekens over.

• Recente artikelen

 Facebook
 Twitter
Volg ons op Facebook en Twitter.

Media4US

De website Wereldjournalisten / Perspectieven maakt onderdeel uit van het project Media4us, dat etnisch culturele groepen een podium biedt voor hún visie op integratie en participatie in het land waar ze verblijven: België ,Duitsland, Groot Brittannië, Hongarije, Italië, Tsjechië , Nederland, Zweden . Ook wordt samengewerkt met organisaties in de Verenigde Staten. Media4us wordt mede mogelijk gemaakt door het European Integration Fund.
EIF