Wegwerpplastic in 2022

Dit nieuws mag u niet missen. De nieuwe maatregelen rondom de SUP-richtlijnen staan al enige tijd op de Europese agenda en er zijn veel artikelen over verschenen. Deze maatregelen zullen geleidelijk worden ingevoerd om plasticvervuiling tegen te gaan en de plasticsoep die in onze oceanen drijft te verminderen.

De eerste paar maatregelen van de SUP-richtlijn gingen in op 3 juli jl. Een van de belangrijkste is het handelsverbod op verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik, waaronder plastic borden, bestek, blenders en rietjes. Daarnaast wordt op alle flessen van maximaal 3 liter statiegeld in rekening gebracht en komen er markeringseisen voor drinkglazen, sanitaire producten en tabaksproducten. Naast bovenstaande regelgeving zal de overheid de consument in de toekomst meer informatie geven. Informatie over herbruikbare alternatieven, goed afvalbeheer en de milieu-impact van kunststoffen. De volgende stap in het terugdringen van het gebruik van kunststoffen begint in januari 2023, waarbij de nadruk ligt op producentenverantwoordelijkheid, producteisen en het verminderen van het verbruik.

Eigen bijdrage leveren

Als we het hebben over het gebruik van plastic wegwerpproducten, kan iedereen zijn steentje bijdragen. De eerste stap is om het verbruik te verminderen, oftewel zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken. Een goede tweede stap is hergebruiken, twee keer in dezelfde beker drinken of de blender opnieuw gebruiken. De derde stap is recycling. Met goed afvalbeheer kun je bijdragen aan de circulaire economie. Met behulp van recycling kun je de productiecyclus sluiten en ervoor zorgen dat er geen plastic in het milieu terechtkomt.

Creatieve opties

Deze maatregelen hebben gevolgen gehad voor horecabedrijven, met name grote kantoren. Maar het goede nieuws! Er zijn veel duurzame plastic alternatieven. Veel milieuvriendelijke producten worden gemaakt van suikerriet (bagasse) omdat het biologisch afbreekbaar is. Andere opties zijn papier- en kartonproducten. Omdat ze meestal recyclebaar zijn, hebben ze ook milieuvriendelijke eigenschappen.

Wat kunt u zelf doen?

In eerste instantie kunt u beginnen met het verminderen van het gebruik van plastic disposables. Kortom, dit betekent dat je zo min mogelijk single-use plastic gebruikt. Met andere woorden, u verbruikt minder. Bovendien kun je het hergebruiken, waardoor er minder vraag is naar nieuwe producten. De derde optie die we allemaal kennen (maar misschien te weinig gedaan) is recycling. Hiermee zorgen we ervoor dat de productiekringloop gesloten is en er geen plastic in het milieu komt. Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van het tegengaan van plastic afval en zijn toepasbaar in je werk en privéleven.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?