Zonnepanelen, hoe werkt het onderhoud eigenlijk?

Meestal wordt er aanbevolen om de apparatuur actief schoon te houden. Maar is het echt nodig? Heeft het ook invloed op de energieproductie?

Zonnepanelen in Nederland

Op het gebied van zonnepanelen staat Nederland inmiddels hoog op de Europese ranglijst. Meer dan 1 miljoen woningen zijn uitgerust met zonnepanelen, en alleen Duitsland heeft meer zonnepanelen per inwoner.

Het is echter vermeldenswaard dat het rendement voor elk huishouden niet overal hetzelfde is. Dit kan dus deels te maken hebben met het vuil op het zonnepaneel. Staat uw woning dichtbij hoge bomen en/of drukke snelwegen? Dan zal je output waarschijnlijk dalen. Het vervuilingseffect moet natuurlijk niet worden overschat.

Een schoon zonnepaneel

Allereerst regent het veel in Nederland, dus de zonnepanelen zijn snel uit zichzelf weggespoeld. Daarom concludeerde Energiedirect dat alleen een goede reiniging eens in de vijf jaar nodig is. Ziet u dat uw zonnepanelen onder het stof liggen en ziet u dat ook uw stroomopwekking afneemt?

Zorg ervoor dat u het niet te strak vasthoudt tijdens het schoonmaken. Verschillende autoriteiten hebben gewaarschuwd dat harde borstels, schuursponsjes, hogedrukspuiten en bijtende reinigingsmiddelen geen goed idee zijn. Volgens Vattenfall kun je de coating van de zonnepanelen beschadigen, waardoor de energieproductie daalt.

De impact van vuil is klein

De vraag blijft natuurlijk hoeveel het schoonmaken daadwerkelijk op je energierekening brengt. Volgens de producent van zonnepanelen hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer het zonnepaneel geen licht ontvangt, wordt het paneel gedeeltelijk of volledig gesloten. Alleen in extreme gevallen, zoals mos of algen, kan schoonmaken invloed hebben op de energie.

De Consumentenbond wees erop dat vervuiling een probleem kan zijn, vooral in Aziatische landen. In sommige gebieden kan het vermogen in slechts twee maanden met maar liefst 30% dalen. In ons klimaat hebben we hier echter veel minder last van. Alleen wanneer uw zonnepalen in een relatief lage hoek staan, of in de buurt van schoorstenen of luchtverkeer, moet u er mogelijk goed op letten.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?