Hoe vieren andere landen Koningsdag

Dat onze koning Willem-Alexander jarig is in april, dat is voor veel mensen algemeen bekend, maar ook in Denemarken, België, Groot-Brittannië, Luxemburg en zweden wordt de verjaardag van hun vorst gevierd, alleen gaat dat vaak wel iets anders dan in Nederland. Door onze oranje Koningsdag versiering voelen wij ons allemaal een klein beetje jarig. Onze koning in Nederland is op 27 april jarig en dit wordt door de bevolking uitgebreid gevierd. Koningsdag versiering zie je overal en het is een echt volksfeest. De koninklijke familie plant een bezoek aan een stad, waar allemaal feestelijke activiteiten worden georganiseerd ter ere van Koningsdag en er zijn vrijmarkten, festivals en natuurlijk oranje tompoezen. Ook mogen de traditionele spelletjes niet ontbreken

Het feestje in Zweden

Het feestje in Zweden wordt gevierd op 30 april. In Zweden worden alle inwoners om 12 uur bij het paleis verwacht. De koning krijgt bloemen en cadeautjes van kinderen en er is muziek. Ook heeft het publiek vaak blauw-gele vlaggetjes in hun handen. Ook worden er saluutschoten afgevuurd en mag iedereen wat in het felicitatieregister schrijven.

Zwaaien in Denemarken

In Denemarken wordt er vooral veel gezwaaid. De balkondeuren van het paleis gaan op 16 april om 12 uur open en de koninklijke familie zwaait dan naar het volk. Zodra Koningin Margrethe haar rechterhand omhoog doet, wordt er 9 keer “Hoera” geroepen door het volk.

Koningsdag in België

In België wordt op 15 November Koningsdag gevierd, alleen is het koninklijk echtpaar hier niet zelf bij aanwezig. Het feest is vooral een groot feest voor de mensen van Defensie, want die krijgen een traditionele korpsmaaltijd op deze dag. Verder wordt er een lofzang in steden en gemeenten gezongen.

De verjaardag van de Queen Engeland

In Engeland wordt de verjaardag van de Queen Elizabeth twee keer gevierd. Op 10 juni is er een feestje voor alle Britten. Er komt een parade en een ceremonie. In deze ceremonie lopen duizenden mensen, militairen en paarden mee in een militaire optocht die wordt gestart bij Buckingham Palace. Ter ere van de koningin vliegt de koninklijke luchtmacht ook over. Het privéfeestje van de koningin viert ze met vrienden en familie op 12 april.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?