De evolutie van jouw dataverbruik!

De tijd dat de telefoon alleen geschikt was om mee te bellen is voorbij. Tegenwoordig is het toestel bijna een minicomputer en kun je er ook sms’jes mee versturen, applicaties versturen en internetten. Iedereen die actief gebruik maakt van internet verbruikt zogenaamde data, een andere term voor internetinformatie. Voor sommige gebruikers kan het datagebruik erg hoog zijn. Gelukkig zijn er veel manieren om het datagebruik van smartphones te verminderen.

Wat is datagebruik precies?

De smartphone is een complex apparaat. Hoe klein hij ook lijkt, zijn interieur bestaat uit tientallen componenten, die voor een prettige gebruikerservaring kunnen zorgen. Om te internetten heb je een mobiel netwerk nodig. Op deze manier stuurt de provider informatie van internet naar je smartphone. Er is interactie, want tegelijkertijd wordt informatie van de smartphone teruggestuurd naar internet. De eenheid van verzonden informatie wordt “megabytes” (MB) genoemd. Het totale aantal MB dat uw smartphone via het netwerk van de provider ontvangt en verstuurt, wordt dataverbruik genoemd.

Gebruik wifi in plaats van data

Bij het afsluiten van een telefooncontract kunt u een bepaalde hoeveelheid gegevens gebruiken. Als u deze overschrijdt, moet u extra kosten betalen. Gelukkig kun je met wifi vaak internetten zonder data. Deze service wordt op steeds meer plaatsen aangeboden, zoals scholen, universiteiten, restaurants en cafés. Als er echter geen wifi is, ontvang je geen berichten en e-mails, wat erg onhandig kan zijn. In dit geval is de dataverbinding erg handig. Als je denkt dat er een wifi-verbinding is, probeer dan te voorkomen dat je telefoon per ongeluk ergens data via het mobiele internet gebruikt. U kunt dit eenvoudig controleren door de instellingen van uw smartphone te controleren.

Vermijd grote consumenten

Sommige internetdiensten verbruiken meer data dan andere. Als je bijvoorbeeld een beperkt datapakket hebt, vermijd je grote consumenten zoals YouTube, Netflix en Spotify. In dit geval kunt u het beste proberen een wifi-verbinding tot stand te brengen. Deze verbinding wordt tot stand gebracht via zogenaamde “WiFi-hotspots”. T-Mobile en KPN bieden deze dienst op veel plaatsen gratis aan. Houd er echter rekening mee dat wifi-hotspots niet altijd veilig zijn en dat uw telefoongegevens veilig zijn.

Door mobiele website bladeren

Wil je minder data verbruiken, dan is een mobiele website zeker aan te raden. URL’s beginnen meestal met “mob” of “mobiel”. Het voordeel van dergelijke sites is dat ze speciaal gemaakt zijn voor bezoekers die via mobiele telefoons bezoeken. Daardoor kosten ze minder data dan gewone websites en laden ze over het algemeen sneller.

Uizetten in het buitenlandse gegevens

Het kan zijn dat u de gegevens op bepaalde plaatsen, zoals in het buitenland, niet wilt gebruiken. Schakel deze optie uit via de knop “Instellingen” van de telefoon. Hiermee voorkom je direct het probleem van “data roaming”, waardoor je per ongeluk data over de grens heen gebruikt. Dit kan resulteren in hoge telefoonrekeningen, die u natuurlijk wilt vermijden.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?