De historie van de elektrische fiets

In Nederland wordt een Elektrische fiets, ook wel fietsen met trapondersteuning genoemd. Dit komt omdat men zelf ook inspanning moet leveren om vooruit te komen met een elektrische fiets. Het Nederlandse merk Sparta bracht in 1998 de eerste elektrische fiets op de markt. Deze fietsen worden met een elektrische motor en inspanning van de persoon aangestuurd. Een e-bike zou eigenlijk verwijzen naar een elektrische fiets die wordt bediend met een gaspedaal, maar wordt ook veel gebruikt om te verwijzen naar een elektrische fiets. E-bikes zijn erg populair op google en kennen veel verschillende benamingen o.a. Pedelec.

Ontwikkelingen

In 1992 ontstond de Zike. Dit is officieel de eerste elektrische fiets die op de markt werd gebracht, door het merk Vector services. Deze fiets bestond uit diverse onderdelen, zo was in het frame de batterij verwerkt en deze was volledig gesmaakt uit NICD. Door de jaren heen versterkte de ontwikkelingen en kwamen er al meer e-bikes op de markt, deze fiets werd ontzettend populair bij de mensen. Dit resulteerde in een daling van de normale fietsen en een forse stijging van de verkoop van elektrische fietsen.

Verbeteringen

Door de batterijtechnologie te verbeteren, zijn e-bikes beter geworden; ze zijn lichter geworden, maar kunnen nog steeds langere afstanden afleggen op een volledige lading. Goedkopere elektrische fietsen blijven echter gebruik maken van loodzuur- of nikkel-cadmium-batterijen, terwijl nieuwere en duurdere elektrische fietsen nikkelmetaalhydride (NiMH) of lithium-ion (Li-ion) batterijen gebruiken, waardoor ze achterblijven in gewicht en bereik.

Bekende merken

In de jaren negentig is er een merk geweest die boven de menigte uitstak en dat was het merk Sparta met de fiets Pharos. Yamaha leverde voor de elektrische fietsen van Sparta de elektrische systemen, dus de kwaliteit was erg hoog. Na een aantal jaren en ontwikkelingen verder heeft Sparta zelf de Sparta Lon op de markt gebracht, dit was een gewilde fiets in deze tijd. Daarnaast heb je ook goede kwalitatieve giant fietsen.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?