De rol van de overheid bij jouw gezondheid!

Zorgverzekeringen worden steeds duurder. Afhankelijk van het type verzekering en de verzekeringsmaatschappij zal de zorgverzekering binnenkort resulteren in een maandelijkse kost van ongeveer 100 euro. Dit heeft geleid tot veel maatschappelijke discussies, vooral rond kritiek op mensen met een ongezonde leefstijl, zoals roken of alcoholisme.

Omdat dit het aantal mensen is met een gezonde levensstijl; zouden mensen met een ongezonde levensstijl niet gewoon meer moeten betalen voor hun zorgverzekering zodat mensen met een gezonde levensstijl – en dus – minder hoeven te betalen Zijn er vergoedingen en/of kortingen beschikbaar? Hoe gezonder je leven is, hoe kleiner de kans op problemen en (en dus) hoe lager je zorgkosten. Je hebt in ieder geval niet alles in de hand.

Probeer zelf een gezonde levensstijl te leiden

Mogelijk komt u in aanmerking voor een leefstijlplan vanuit uw basisverzekering. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij overgewicht) worden deze regelingen vergoed. Dat geldt niet alleen voor afvallen, maar ook voor bijvoorbeeld een betere omgang met voedingsvraagstukken. Het leefstijlplan kan ook hulp bieden en oplossingen voor lichaamsbeweging voorstellen.

Stop met roken, drink met mate

Rook je? Wil je werken met een gezonde levensstijl? Stoppen met roken is dus eigenlijk de enige optie. Zorgverzekeraars bieden zogenaamde ‘stoppen met roken-plannen’ aan. Voorheen werd hiervoor een eigen risico in rekening gebracht. Per 1 januari 2020 is het eigen risico echter niet meer van toepassing. Als u wilt stoppen met roken, krijgt u daarom volledige vergoeding vanuit uw zorgverzekering. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, check dus goed je zorgverzekering.

Je drinkt vaak, maar krijg je het niet onder controle? Dan is het raadzaam altijd om hulp te vragen. De huisarts is meestal het eerste adres om hulp te vragen. Is dit het geval? Dan hoeft u geen eigen risico te betalen. Wilt u meer specialistische zorg? Heeft u gecontroleerd of uw zorgverzekeraar een maatschap heeft? Dan kan het voorkomen dat u (een deel van) de kosten zelf moet betalen.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?