De waarde van een rustige vakantie

Veel mensen reizen jaarlijks af naar de drukste vakantieoorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Of ze zoeken een camping op midden in de natuur maar bezoeken wel dé trekpleisters van dat gebied. De vraag is of je hier echt tot rust komt. Na een lange periode van hard werken en voor het gezin zorgen is het tijd om jezelf rust te gunnen. Om echt tot rust te komen is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Moet je een lange reis afleggen naar de bestemming? Doe dit dan in verschillende etappes en geniet van al het moois wat je onderweg tegenkomt. Zo kan je meer zien tijdens je vakantie en kom je uitgeruster aan op de eindbestemming. Eenmaal op plek van bestemming hoef je niet elk moment erop uit te trekken. Leef in het moment en geniet ook van de rust om je heen.

Omgeving zonder veel prikkels

Als je veel last hebt van prikkels, wanneer je hogersensitief bent bijvoorbeeld, doe je er goed aan om de rust op te zoeken. Maar liefst 15 tot 20 procent van de mensen is hoogsensitief, ook wel HSP genoemd, en ze krijgen hierdoor meer informatie ongefilterd binnen dan bij mensen die hier geen last van hebben. Hierdoor raak je sneller overprikkeld en kan het dus goed zijn om een omgeving op te zoeken zonder te veel prikkels. In het dagelijks leven ontkom je hier bijna niet aan, alleen maar goed dus om tijdens een vakantie wel te kiezen voor stilte.

Doe alleen wat je echt leuk vindt

Om je geest te ontspannen is het soms ook goed om lekker actief bezig te zijn. Ga met het gezin wandelen door de bossen of maak een fietstocht langs verschillende stranden. Door de beweging valt, soms letterlijk, de spanning van je af. Ga ook gerust af en toe alleen op pad, zo kan je even helemaal je hoofd leegmaken en genieten van de natuur. Doe tijdens de vakantie alleen wat je echt leuk vindt, aangezien dit de beste manier is om tot rust te komen. Tijdens een rustige vakantie zal je ook meer tijd met het gezin kunnen doorbrengen. Er is tijd voor goede gesprekken en je kan meer leuke dingen samen doen waar je in het normale leven niet aan toekomt.

Onbewandelde paden

Maar welke gebieden in Europa zijn nu de moeite waard om te bezoeken, zonder dat het overvol is met toeristen? Reis af naar het Griekse eiland Karpathos, waar je kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Of geniet van het natuurpark Peneda-Gerês in Portugal, waar je een paradijs van groen aantreft en je al je stress van je af kan laten glijden. Ideaal voor een HSP die hier niet te veel prikkels binnenkrijgt.

Toch liever met de auto op vakantie? Rijd dan richting de Opaalkust, waar je een strand vindt uit de top 10 mooiste stranden van Frankrijk. Tref hier gezellige visserdorpjes, duinen, stranden en wandelpaden over kliffen aan.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?