Muziekbeleving op reis

Als je op reis gaat zul je ervaren dat muziek in ieder land op zijn eigen manier wordt gemaakt en beleefd. Ook zul je zien dat muziek mensen altijd dichtbij elkaar brengt en overal emoties losmaakt, welke klanken het ook zijn. Muziek is een heel bijzondere tool om mensen wat te laten voelen, waar ter wereld je ook bent.

Verschillende culturen, verschillende klanken

In Nederland hebben we veelal traditionele muziekinstrumenten: de viool, de piano, de gitaar, de trompet, ze worden allemaal nog gebruikt om muziek te maken. Het bespelen ervan wordt kinderen al van jongs af aan geleerd als ze dat leuk vinden. Geen wonder dat je ze terug blijft horen in de muziek die op de radio langs komt of je die op Spotify vindt. Maar als je dan naar bijvoorbeeld Bali gaat, daar zijn traditionele instrumenten geen van bovenstaande. Daar hebben ze wel ook een soort snaarinstrumenten en trommels en andere instrumenten, maar die geven een heel ander geluid dan in de westerse wereld. In Indonesië hebben ze er ook nog vaak een traditionele dans bij die erg indrukwekkend kan zijn en die combinatie van die twee vertelt een verhaal, prachtig om te zien en heel anders dan in Nederland.

Veel muziek, weinig muziek

In Cuba is er op bijna iedere straathoek wel muziek te horen, dansen en muziek zit daar heel diep verankerd in hun leven. Zo maar dansen op straat wordt daar niet gek gevonden, dat is in Nederland dan wel echt anders. Als iemand daar midden op straat zomaar gaat dansen omdat er ergens fijne muziek wordt gedraaid, wordt er vaak snel een oordeel geveld. Jammer eigenlijk, want muziek doet met iedereen iets en dat mag je best uiten toch? Sterker nog, als er in Nederland op iedere straathoek muziek te horen zou zijn, zouden mensen gaan klagen over geluidsoverlast.

Manier van muziek luisteren

Tegenwoordig is het in veel westerse landen erg gangbaar om je muziek bij je te houden. Of in je eigen huis waar niemand je kan horen, of in je oortjes/koptelefoon op straat. Bang & Olufsen heeft daar  geweldige oplossingen voor ontwikkeld, die prachtige geluidskwaliteit bieden en er ook nog eens heel mooi uitzien. Je kan met hun producten toch je hele Bali reis of Cuba avontuur weer helemaal herbeleven, want de kwaliteit van hun geluid is echt fantastisch.

Festivals

Gelukkig houden we in Nederland ook wel van het samen beleven van muziek. Nederland is een van de landen waar de meeste muziekfestivals worden georganiseerd. Als je wilt kan je vanaf juni ongeveer ieder weekend wel ergens in het land gaan dansen, de hele zomer lang. Soms in stilte, in een silent disco, soms gewoon heel hard met heel veel bass op een hardcore festival. Er is voor ieder wat wils en wat is er nou lekkerder dan op je slippers lekker te dansen op prachtige muziek, in de zon?

Muziek als export product

In Nederland is muziek een heel belangrijk exportproduct geworden. Vroeger kwam dat misschien voornamelijk door de goede orkesten die we hebben, maar tegenwoordig zijn de dj’s in Nederland heel erg populair. Wereldwijd zijn mensen geïnteresseerd in de nummers die ze maken in hun dj booth. De dj’s vliegen de hele wereld over om op grote festivals en feesten te draaien en mensen uit hun dak te zien gaan. Tijdens het ADE halen we in Nederland juist alle dj’s weer hiernaartoe om juist hier een groot meerdaags festival neer te zetten. 

Muziek verbindt

Het mag duidelijk zijn, muziek verbindt en zit in iedere cultuur verweven. Iedereen beleeft muziek op zijn eigen manier, maar dat het sowieso beleefd wordt is zeker. En door de steeds kleiner wordende wereld, door onder andere het internet, is alle muziek voor bijna iedereen op de wereld toegankelijk en zo verbindt muziek uiteindelijk stiekem de hele wereld.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?