Te voet de alpen doorkruisen

Wandelen door de bergen

Wanneer je graag alle dagelijkse beslommeringen wil vergeten en je houdt van wandelen, dan is een wandeltocht in de bergen een goede oplossing. Wandeltochten in de bergen zijn in principe alle tochten waarbij je geen uitrusting om te klimmen nodig hebt. Het is een fijne en gezonde manier om te sporten, omdat iedereen kan wandelen in de bergen. Voordat je een wandeling wil maken, kun je een bepaalde route uitzoeken. Je kunt kiezen uit een korte dag wandeling, maar ook van een meerdaagse huttentocht of er een nemen die door de ongerepte natuur gaat. Bij deze laatste is het belangrijk dat je gebruik maakt van een ervaren berggids, omdat hij weet waar je gevaarlijke punten kunt vermijden en niet verdwaald. Ook met kinderen kun je een leuke en mooie bergwandelroute uitzoeken. De frisse berglucht is gezond voor je longen en een goede training voor je lenigheid en conditie. Je moet de zwaarte van het wandelen in de bergen geleidelijk opvoeren. Wanneer je te vermoeid raakt, loop je snel blessures op en dat moet je zien te voorkomen.  

Een driedaagse berghuttentocht

Je zou een driedaagse berghuttentocht kunnen kiezen voor een wandeltocht door de bergen. De Alta Via del Granito is een tocht die je door het massief van de Cima d’Asta en Cimon Rava leidt. Het is een gebied in het oosten van de Italiaanse provincie Trentino en ten zuiden van de Dolomieten. Het is prachtige omgeving waarbij je regelmatig rust om te kunnen genieten van de prachtige natuur. Elke dag heeft de huttentocht zijn eigen karakter. Door de bloemenpracht en de prachtige natuurlijke omgeving zul je al je dagelijkse beslommeringen vergeten. Je komt na een lange dag wandeling aan in een van de hutten en zal dan genieten van de rust, waarbij je zeker voldaan zult gaan slapen. De beste periode om een dergelijke tocht te maken is van half juni t/m half oktober. In juni kun je er genieten van de bloemenpracht en in het najaar van de verkeurde lariksen. Informeer wat de weersverwachtingen zijn, voordat je een wandeltocht door de bergen gaat maken. In de bergen kan het behoorlijk spoken als het onweert. Dus dat moet je vermijden.

Als je een goed geoefende bergwandelaar bent

Heb je veel ervaring met het wandelen door de bergen, dan zou je kunnen kiezen voor de Walkers Haute Route. Het is een langeafstandswandeling van ongeveer 190 kilometer. De route gaat door Zwitserland en Frankrijk. In 5 tot 15 dagen loop je vanaf de Mont Blanc over een goed gemarkeerd wandelpad. Aan het eind kom je uit bij de Matterhorn. Voor de ervaren wandelaar, die de wandelroute het liefst voor zichzelf heeft, is het een prachtige route. Voor een dergelijke lange route moet je weten wat je doet. Je moet weten waar je kunt overnachten en je moet ook vooral in de gaten houden wat de weersvoorspellingen zijn. Wandelen door de bergen is prachtig, maar je moet je veiligheid op de eerste plaats stellen.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?