Eerlijke koffiebonen uit de uithoek van de wereld

De meest gebruikte koffiebonen zijn Arabica en Robusta koffiebonen uit de koffiesoort. Koffiebonen zijn de vrucht van de koffieboom. Deze vruchten zitten in de bessen die aan de koffieboom groeien. Als de rode bessen rijp zijn, worden ze geoogst en verwerkt. Er zijn tegenwoordig ook veel biologische en fairtrade koffiebonen om uit te kiezen, dit met respect voor mens, milieu en dier.

Wat is biologische koffie?

Biologisch of biologisch verwijst naar niet-vervuilende producten, volledig in overeenstemming met het ritme van de seizoenen en de rotatie van het land, gecontroleerd door een speciale certificeringsinstantie (in ons geval BIOS). In deze context praten we ook over de “traceerbaarheid” van biologisch voedsel, dat wil zeggen, het vermogen om de teelt, verwerking en het gebruik van landbouwproducten te reconstrueren en te volgen door middel van gedocumenteerde tekens.

Wat betekent “eerlijke handel”?

Het internationale fairtradelabel is het meest erkende ethische merk ter wereld. Haar missie is om de meest kansarme arbeiders in ontwikkelingslanden te ondersteunen, zodat ze onder transparante en eerlijke voorwaarden het bedrijfssysteem kunnen betreden om hun levensomstandigheden te verbeteren. Het Fairtrade-merk garandeert dat producten met dit logo de rechten van boeren en arbeiders in Azië, Afrika en Latijns-Amerika respecteren en dat ze worden gekocht in overeenstemming met fairtrade-normen.

Waar groeien koffiebonen?

De meest gebruikte koffiebonen worden verbouwd in landen als Brazilië | Ethiopië | Guatemala | India | Honduras en Costa Rica. Arabica koffiebonen vragen meer aandacht dan Robusta koffiebonen. Daarom worden Arabica-koffiebonen als prinsessen behandeld, terwijl Robusta-koffiebonen “hardwerkend” worden genoemd en een hogere weerstand hebben. Robusta-koffiebonen zijn te verslaan. Beide koffiebonen produceren cafeïne om planten te beschermen tegen ziekten en parasieten. Arabica-koffie wordt veel groter dan Robusta-koffie, dus Arabica-koffie produceert minder cafeïne omdat er op deze hoogten minder parasieten zijn.

Koffie met melk

Je kunt ook plantaardige koffiemelk gebruiken om koffie te zetten. Wil je meer weten over plantaardige koffiemelk, klik dan op de link. In dit artikel maak je kennis met 5 heerlijke plantaardige melkvervangers.

Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren?

Dichte en goed verpakte koffiebonen zijn langer houdbaar dan gemalen koffiebonen. Gemalen koffie verliest elke 24 uur bijna 40% van zijn smaak. In principe kunnen bonen niet bederven. Het wordt echter aanbevolen om gebrande koffiebonen niet langer dan 10-12 weken te bewaren, omdat ze dan uitdrogen. Bewaar de koffiebonen het beste niet in de zon, bij een te hoge omgevingstemperatuur gaan de koffiebonen zweten waardoor de olie en de smaak van de koffiebonen verdwijnen. Probeer de koffiebonen op een koele en donkere plaats te bewaren om de beste kwaliteit te behouden. De beste manier is om de koffiebonen op te slaan in een koffiezak met een eenrichtingsklep, zodat alleen schadelijke gassen kunnen worden afgevoerd, maar er geen zuurstof kan binnendringen.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?