Hoe laat je kinderen al een bijdrage leveren aan de maatschappij?

Het is prachtig om op jonge leeftijd al betrokken te zijn bij de maatschappij. Jong geleerd is oud gedaan. Laat daarom kinderen al op een jonge leeftijd mooie stappen zetten om een steentje bij te dragen. Dat kan op verschillende manieren en is ook nog eens hartstikke leuk. Lees verder voor tips.

Sportieve activiteit

Kinderen hebben veel potentieel om de wereld om hen heen positief te beïnvloeden, en het is nooit te vroeg om kinderen te leren over het belang van een gezonde maatschappij. Maak er een leuke activiteit van, zoals een sportieve activiteit op school. Zo gaan kinderen er namelijk graag mee aan de slag. Organiseer een sponsorloop op scholen, om het goede doel te steunen. Het is inspirerend om hier met de hele klas aan te werken. Op school kan een bijdrage leveren dus een rol spelen, maar ook op andere plekken. Denk aan de sportclub waar je kind bij zit. Kan hier een passende actie worden opgezet? Zo is je kind ook meteen lekker sportief in de weer, wat natuurlijk altijd mooi is.

Actieve bijdrage

Naast sportieve activiteiten zijn er nog veel meer manieren om bij te dragen, ook voor kinderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een fondsenwervingsactie op school, waarbij kinderen geld inzamelen voor kinderen in nood, dierenopvangcentra of andere goede doelen. Door actief betrokken te zijn bij het inzamelen van geld, leren kinderen over de behoeften van anderen en het belang van hulp bieden. Ook vrijwilligerswerk is een goede manier om kinderen te betrekken bij maatschappelijke activiteiten. Veel organisaties verwelkomen gezinnen om samen vrijwilligerswerk te doen. Dit kan variëren van het deelnemen aan een zwerfvuilopruiming tot het helpen bij een lokale voedselbank. Door samen vrijwilligerswerk te doen, leren kinderen niet alleen over de waarde van vrijwillige inzet, maar ook over het belang van teamwork. Dat zijn levenslessen die altijd van waarde zijn. Het prikkelt ook nog eens de creativiteit, door zelf met een mooie actie aan de slag te gaan. Kinderen hebben vaak goede ideeën: daar kunnen we als volwassene best wat meer voor openstaan.

Bewustwording goede doelen

Natuurlijk hoeven kinderen nog niet zelf goede doelen te steunen met een geldbedrag. Maar het is wel mooi om kinderen alvast bewust te maken van de verschillende goede doelen die er bestaan. Misschien steun je als ouder wel bepaalde goede doelen: praat hierover met je kind. Kinderen leren immers het meest door te kijken naar het gedrag van volwassenen om hen heen, vooral van ouders en verzorgers. Je kind leert over belangrijke maatschappelijke kwesties en leert begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Leg goede doelen uit die voor kinderen goed te begrijpen zijn. Cliniclowns is hier een mooi voorbeeld van: een goed doel dat steun geeft aan zieke kinderen. Als kinderen wat ouder zijn, kunnen ook thema’s zoals armoede, milieuproblemen en mensenrechten aan bod komen.

Kleine bijdrage

Hoewel het hierboven met name over grootschalige acties gaat, tellen natuurlijk ook kleine acties mee! Moedig je kind aan om eens een dagje te helpen bij opa en oma thuis, of bij een oudere buurman of -vrouw. Of laat je kind een tekening of brief maken voor een dierbare. Vraag je kind ook zelf naar ideeën: grote kans dat ze zo ergens op komen. Geef kinderen de ruimte om hun eigen manieren te vinden om bij te dragen aan de maatschappij. Zo kan een kind ook op kleinere schaal iemands dag mooier maken. Daar leert een kind veel van: het is zowel van belang voor de ontwikkeling van het kind als voor degene waar naar wordt omgekeken.

Met de bovenstaande tips lukt het kleine wereldverbeteraars om al een bijdrage te leveren. Dat hoeft niet meteen heel zwaar of serieus te zijn, maar ook het stukje plezier kan een rol spelen. Je maakt van je kind een bewuste burger, wat een belangrijke investering in de toekomst is. Welke van de bovenstaande tips spreekt jou het meest aan?

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?