Is het verstandig om in deze tijd een tweede hypotheek af te sluiten?

Woningeigenaren zagen vooral het afgelopen jaar de prijs van hun woning in snel tempo stijgen. De woningmarkt was oververhit, vooral met dank aan de historisch lage hypotheekrente. Want deze lage rente maakte het immers mogelijk om als koper echt meer geld te kunnen lenen. De huizenprijzen vlogen omhoog, aangezien kopers elkaar gingen overbieden – met als gevolg dat veel woningeigenaren hun huis in waarde zagen toenemen. Er zijn dan ook steeds meer woningeigenaren die zichzelf afvragen of zij deels deze overwaarde niet ten gelde kunnen maken, middels het nemen van een tweede hypotheek. Maar is het ook verstandig, vooral in deze tijd van hoge inflatie?

Overwaarde gedeeltelijk opnemen in deze tijd?

Met de overwaarde in het achterhoofd, iets wat de meeste woningeigenaren wel kunnen inschatten, kan het gevoel ontstaan van ‘ik zou er wel iets mee willen’. Natuurlijk zou je nooit de hele, vermeende, overwaarde willen opnemen – maar 25% van de huidige overwaarde: dat voelt wel verantwoord. De overwaarde maakt natuurlijk ineens best een hoop mogelijk. Je kunt gaan verbouwen, een andere auto kopen, of welke uitgave dan ook doen. Maar hoe verstandig is het in deze tijd?

Tweede hypotheek nemen?

Het aangaan van een tweede hypotheek, om op deze wijze een gedeelte van de overwaarde nu al ter beschikking te krijgen, is iets van alle tijden. Vele woningeigenaren hebben in het verleden daar de vruchten al van geplukt. Echter, de vermeende overwaarde blijft een stuk speculatie. Want de woning mag dan momenteel wellicht een flinke overwaarde bezitten, maar niemand kan garanderen dat dit over 5 jaar nog steeds het geval is. Met in het achterhoofd de hypotheken die onder water stonden rond het jaar 2012, blijft een tweede hypotheek aangaan ergens wellicht riskant.

Wie het logische verstand erbij blijft houden kan echter nagaan wat wel en niet verantwoord is.

Wanneer wél een tweede hypotheek

Kijken we naar de koopwoningmarkt, dan zit daar al decennia lang een stijgende lijn in de huizenprijzen. Deze stijgende lijn gaat soms een stukje naar beneden, maar blijft globaal genomen een stijging vertonen. Niet vreemd aangezien ook inflatie van alle tijden is. Niet alleen de boodschappen worden duurder, maar ook de woningen.

Wie nog maar enkele jaren een koopwoning in bezit heeft en nu snel de eigenwoningwaarde heeft zien stijgen, moet toch voorzichtig aandoen met het nemen van een tweede hypotheek. Huizenprijzen dalen inmiddels alweer wat, gezien de hoge hypotheekrente. Nu er wereldwijd inflatie optreedt, mede door de hoge energieprijzen, is het nog niet geheel duidelijk wat dit voor de woningmarkt betekent.

Wie anderzijds al ruim 10 jaar of langer een eigen woning in bezit heeft, kan vaak met een geruster gemoed een tweede hypotheek aangaan. Het ligt namelijk niet zo snel voor de hand dat huizenprijzen dermate dalen dat zij het niveau van 10 jaar geleden, of nog verder terug, zullen bereiken. Daarbij neem je bij een tweede hypotheek meestal maar een gedeelte van de overwaarde op.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?