Of we nou willen of niet, langzaam maar zeker gaan we allemaal van het gas af. Gelukkig kan koken ook op andere manieren, dan alleen maar op een klassiek gasfornuis. En dat kan een stuk voordeliger zijn!
Verschillende soorten van koken
Om te beginnen kan je elektrisch koken; elektrische kookplaten zijn relatief goedkoop in aanschaf (goedkoper dan gasfornuizen) en vereisen geen speciale installatie, geen gasaansluitingen en geen gasleidingen. Bovendien is de energie-efficiëntie van moderne elektrische kookplaten verbeterd, waardoor ze minder stroom verbruiken dan oudere modellen. Daarbij hebben elektrische kookplaten over het algemeen lage onderhoudskosten.
Hoewel de energiekosten per regio kunnen verschillen, zijn de energiekosten voor elektriciteit vaak lager dan die voor gas. Elektrisch koken kan daarbij worden gecombineerd met duurzame energie-opties zoals zonnepanelen, waardoor je de mogelijkheid hebt om je eigen stroom op te wekken en je energiekosten verder te verlagen.
Koken op inductie
Koken op inductie is ook een zeer populaire optie, maar vereist wel de aanschaf van speciale inductie pannen. Hoewel inductie koken energiezuiniger is dan elektrisch koken, zijn inductiekookplaten over het algemeen duurder in aanschaf. Dat is dus even goed rekenen of dat voor je uitkomt of niet. Daarbij dien je als gezegd wellicht ook nieuwe inductie pannen te kopen. Deze kunnen variëren in prijs – van heel goedkoop tot wat duurder – en sommige pannen zijn overigens ook geschikt voor alle types kookplaten, erg handig!
Koken op keramische platen is vergelijkbaar met elektrisch koken, maar keramische kookplaten zijn duurder in aanschaf en verbruiken over het algemeen meer energie dan elektrische kookplaten.
Overige dingen om op te letten?
Bij het kiezen van een goedkoop alternatief voor het koken op gas is het belangrijk niet alleen de aanschafkosten in ogenschouw te nemen, maar ook het energiegebruik en de vraag of je nieuwe pannen moet kopen. Een algemene tip is om te kijken naar de energie-efficiëntie van de kookplaat, omdat dit kan bijdragen aan de besparingen op energierekeningen op de lange termijn. Kookplaten met een hoog energielabel zijn over het algemeen efficiënter. Ze zijn weliswaar iets duurder in de aanschaf, maar dat haal je er in de regel wel weer uit.
Bekijk daarbij ook het vermogen van de kookplaat, welke bepaalt hoe snel het voedsel wordt gekookt en of dit past bij je kookbehoeften. Dat geldt ook voor de grootte van de kookplaat, welke idealiter overeenkomt met de grootte van je pannen. Controleer of de kookplaat groot genoeg is om je grootste pan op te plaatsen.
Controleer ook of de kookplaat gemakkelijk te installeren is en of er speciale installatievereisten zijn, zoals een speciale stroomaansluiting. Als het makkelijk zelf kan doen en je niet teveel dingen hoeft bij te kopen/aan te passen, bespaart dat ook weer aanzienlijk in de portemonnee.