Na het afronden van de middelbare school sta je voor een belangrijke beslissing; welke studierichting ga jij inslaan? Studiekeuzestress is bij veel middelbare scholieren een feit, want hoe weet je nou welke studie bij jou past, hoe weet je nou of je dichtbij huis wilt studeren of toch liever verhuisd naar een studentenstad, en wil je wel of niet de richting op die jouw vrienden ook op gaan?
Het maken van de juiste keuze vraagt veel tijd en een weloverwogen beslissing; sommigen vinden het eenvoudig, anderen vinden het juist een uitdaging. Een van de dingen die belangrijk zijn in het maken van de juiste studiekeuze, is het lezen over de mogelijkheden en het uitvinden wat verschillende studies inhouden en wat je met bepaalde richtingen kan worden? Want wat is nou eigenlijk een binnenhuisarchitect, hoe wordt je wiskundeleraar en wat is een letselschadeadvocaat?
We nemen je graag mee door twee verschillende studiekeuze richtingen; alles om het stapje naar jouw ‘grote-mensen-leven’ weer een stukje kleiner te maken! Lees snel met ons mee!
Rechten
Heb jij vanaf vroeger al een drang voor eerlijkheid, en vind je het ontzettend vervelend als mensen wegkomen met dingen waar ze eigenlijk voor gestraft hadden moeten worden? Dan lijkt rechten een goede studie voor je! Tijdens de studie rechten komen verschillende vakken en richtingen aan bod, waarin je voldoende tijd krijgt om uit te vogelen wat precies bij je past. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan arbeidsrecht, ICT-recht en goederenrecht.
Leraar
Wil jij graag andere de fijnste kneepjes van bepaalde vakken leren, heb je altijd bijles gegeven aan jouw klasgenoten of misschien wel groepen of klassen onder je, en is het jouw wens om kennis over te dragen aan jonge mensen? Dat kan een studie tot leraar een goede keuze voor je zijn! Als leraar speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ‘volgende generatie’. Naast het lesgeven en kennis over het vak waarin jij leraar zou willen worden, leer je ook andere vaardigheden, zoals communiceren en vaardigheden met bijvoorbeeld pedagogische aspecten. Deze vaardigheden zijn nodig om efficiënte lessen neer te kunnen zetten en te leren hoe je vlotte maar respectvolle relaties met jouw leerlingen kan opbouwen. Het concept leraar worden is natuurlijk erg breed; van basisschool tot hogere scholen… daarom is het van belang om van te voren te bedenken waar jij blij van wordt. Jongere kinderen, of juist kinderen die al richting volwassen worden gaan? Wil je les geven in één specifiek vak (zoals wiskunde) of vind je het leuk om kinderen van-alles-en-nog-wat bij te spijkeren (basisschool)? Je kan natuurlijk altijd kijken of je een dagje mee kan lopen met een leraar op een bepaalde school, om te kijken of je daarbij een feeling zou hebben!