Zo kies je de beste zonnepanelen

Alhoewel zonnepanelen razend populair zijn, is de aanschaf ervan een behoorlijke investering. Een investering die je wel weloverwogen wilt kunnen maken. Door zonnepanelen te vergelijken op basis van soort, fabrikant, leverancier en prijs, weet je zeker dat je met een goede deal thuiskomt.

1. Vergelijken van soorten

Er zijn twee soorten zonnepanelen: glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen:

  • Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten voorzien van een glazen plaat.
  • Glas-folie zonnepanelen hebben een voorkant van glas en een achterkant van foliecomposiet.

Alhoewel glas-folie zonnepanelen een stuk goedkoper zijn dan glas-glas zonnepanelen, wint de tweede soort het op vrijwel alle andere vlakken: kwaliteit, rendement, garantievoorwaarden, enzovoorts.

2. Vergelijken van fabrikanten

Ieder merk doet andere beloftes. Het is lastig daar als consument doorheen te kunnen kijken. Zorg er daarom voor dat je op het volgende let:

  • Betrouwbaarheid: Wat is er bekend over de fabrikant en hoe betrouwbaar komt dit over?
  • Kwaliteit: Hoe waarborgt de fabrikant de kwaliteit van de zonnepanelen? Binnen Europa dienen fabrikanten over bepaalde cerfiticaten en keurmerken te beschikken.
  • Productielocatie: Waar worden de zonnepanelen geproduceerd? Hoe dichterbij, hoe beter. Dit beperkt namelijk de CO2-uitstoot en biedt betere voorwaarden wat betreft garantie.

3. Vergelijken van leveranciers

Alhoewel de leverancier de zonnepanelen niet zelf produceert, zal deze wel de installatie voor zijn rekening nemen. En die is bepalend voor de prestaties van je zonnepanelen. Let daarom op het volgende:

  • Specialisme: Beschikt de aanbieder aantoonbaar over gedegen kennis en kunde van zonnepanelen en de installatie van een zonne-energiesysteem?
  • Wet- en regelgeving: Kun je je ervan verzekeren dat de leverancier zich houdt aan de juiste wet- en regelgeving t.a.v. elektrotechniek, bouwkundige aspecten en veiligheid?

 4. Vergelijken van prijzen

De kosten van zonnepanelen zijn uiteenlopend en hangen met name af van het aantal, het type, de kwaliteit, de aanvullende producten en de productie van de zonnepanelen. Vergelijk zonnepanelen dan ook niet enkel op hun prijs, maar juist op de kwaliteit en het rendement. Vraag daarom verschillende offertes aan en kijk wat er voor jou het beste uit de bus komt.

bijdragen

Participeren!?

logo wj

Wij zijn op zoek naar verhalen, nieuwsberichten en interessante blogartikelen die het verschil maken! Help jij mee?